Mlečni hleb



Vrlo ukusan hleb, mekan i svež


Kao i više puta do sada, inspiraciju sam i za ovaj recept pronašla na blogu Moje grne. Na fotografijama mi je hleb izgledao jako lepo, a pretpostavila sam da će zbog mleka i sirćeta biti svež i sutradan (što mi je bitno), te zato odlučih da ga probam. Kupovne hlebove jedem izuzetno retko, jedino onda kada nemam vremena da umesim domaći. Zbog toga rado isprobavam recepte za hleb, a ima ih jako puno, tako da ne moram iz dana u dan jesti istu vrstu hleba. Nekad bude postan, nekad sa mlekom; nekad je od integralnog a nekad od belog ili crnog brašna; nekad je to kukuruzni ili ražani hleb... Ne dopadnu mi se baš svi recepti koje probam, ali vama prenosim samo one koje volim i koji uspeju iz prve, a ovo je jedan od njih. ♡


Sastojci:

500 ml mleka
20 g svežeg kvasca (ili kesica suvog)
oko 1 kg mekog brašna
120 ml suncokretovog ulja
1 puna kašičica šećera
1,5 ravna kašičica soli
1 kašika vinskog sirćeta

 

Priprema:

U posudu uliti toplo mleko, u njega izmrviti kvasac, dodati šećer, i lepo razmutiti. Tome dodati više od polovine prosejanog brašna, so, sirće i ulje, i varjačom promešati. Postepeno dodavati brašno i mesiti testo dok ne prestane da se lepi za ruke. Možda vam neće biti potreban ceo kilogram brašna, zato bolje dodajte postepeno, jer testo treba biti mekano i glatko.
Umešeno testo staviti u posudu, pokriti krpom i ostaviti na toplom, da narasta oko sat vremena.
Nadošlo testo podeliti na dve jufke, lagano ih premesiti i razvući u elipsasti oblik, pa urolati oblikujući hleb. Staviti dobijene veknice u pleh obložen papirom za pečenje, malo ih odozgo zaseći nožem na nekoliko mesta, pokriti krpom, i ostaviti ih oko pola sata da narastaju pre pečenja. Peći u rerni zagrejanoj na 200˚-220˚ nekih 10-ak minuta, a potom smanjiti na 180˚ i peći dok ne dobiju rumenu boju. Ne bi valjalo izvaditi ih prerano iz rerne, da slučajno ne ostane testo iznutra živo. Meni se to nije desilo ni kada sam ovaj hleb prvi put pravila (fotografije su napravljene tada), tako da su male šanse da se to vama dogodi, ali bolje je da upozorim na vreme. :)
Pečene hlebove umotati u krpu. Sačekati da se prohlade pre služenja.


Hleb je jako ukusan, topi se u ustima, a ostaje svež i sutradan. Već neko vreme često pravim hleb koji je sličnog sastava, s tim što se on pravi sa vodom, a podjednako je divan, tako da, ukoliko želite postan hleb, mleko slobodno možete zameniti vodom. Takođe, kada pravim taj hleb, nakon pečenja ga, dok je još vreo, premažem suncokretovim uljem i sačekam da ga korica upije, a potom ga uvijem u krpu. Nakon toga bude divan, kora je mekana još dugo! Verujem da se taj ,,trik'' može primeniti i kod ovog hleba.


Eto, za sve ljubitelje domaćeg  hleba, još jedan recept koji možete da pribeležite i nekad isprobate. Utiske mi možete pisati ovde, ili na fejsbuk stranici bloga. Možete mi slati i fotografije isprobanog recepta, a ja ću ih sa zadovoljstvom objaviti na stranici.  


Do narednog recepta,
 
Prijatno!

Коментари