Punjena pletenica



Ukusno punjeno pecivo zanimljivog izgleda. A uopšte nije teško napraviti ga!


Pecivo toliko izdašno, da će vam, kad god ga pravili, verovatno ostati i za naredni obrok. Dobijate tri velike pletenice, mekane i ukusne, punjene filom koji sami odaberete. Ja sam ih punila spanaćem i sirom, a možete staviti i samo sir, ili sir, šampinjone, kečap i kačkavalj, pa da dobijete neko fino pica punjenje. Kombinacije su mnogobrojne!


Recept sam pronašla na sajtu Domaći Recepti. Prenosim vam ga uz neke male izmene.

Sastojci za testo:

900 g brašna
500 ml mleka
40 g kvasca
1 kašika šećera
1 puna kašičica soli
100 ml ulja
1 žumance
malo jogurta za premazivanje
susam za posipanje

Sastojci za fil (količinu određujete po sopstvenom ukusu):

sir (može i sitan, može i u kocki, kako volite)
probaren spanać
malo soli (ukoliko je sir neslan)


U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera, kašičicu brašna i ostaviti da nadođe. 

U posudu prosejati pola količine brašna, dodati so i izmešati. Zatim u to dodati nadošli kvasac, žumance i skoro sve ulje (ostaviti oko dve kašike). Mešati kašikom da se sve lepo sjedini, a potom postepeno dodavati brašno kako bi se dobilo meko i glatko testo. Staviti testo u činiju, pouljiti ga ostatkom ulja, pokriti čistom krpom i ostaviti da stoji na toplom oko 30 minuta. 

Nadošlo testo blago premesiti i podeliti na 3 jufkice. Uzeti jednu, razvući je u pravougaonik i ukoso iseći krajeve nožem (pogledajte postupak ovde). Na sredinu testa staviti nadev, pa umotavati preplitanjem trakica, kao pletenicu. Postupak ponoviti i sa preostale dve jufkice.

Staviti ih u pleh obložen papirom za pečenje (meni su u jedan veliki pleh stale dve pletenice). Na kraju svaku premazati jogurtom (ili mlekom, žumancetom), posuti susamom i ostaviti ih da odstoje 20-ak minuta.


Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne porumene. Ja imam običaj da, kad testo već krene da dobija finu boju, smanjim temperaturu na 180 stepeni, da bi se iznutra lepo ispeklo, a da odozgo ne bude prepečeno. 


Kao što vidite, ništa komplikovano, a jako lepo izgleda, i, što je važno, divnog je ukusa. Testo je jako mekano, takvo bude i sutradan. Pletenice su lepe i tople i kada se ohlade, i odlične su za užinu, večeru ili doručak. Ako odlučite da ih spremate za večeru, samo je važno da krenete sa pripremom na vreme, jer ipak je potrebno minimum 2 sata da budu gotove. Ali vredi. A, čekaće vas i spreman doručak sutradan ujutru. 😌



Ukoliko isprobate recept, pišite mi svoje utiske ovde, ili na fejsbuk stranici!

Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари