05.03.2017.

Ledena torta


Sočna i kremasta, ledena torta sa keksom svideće se i najizbirljivijim sladokuscima.


Kao što sam pre nekoliko dana objavila na svojoj facebook stranici, ovu tortu pravila sam povodom prvog rođendana mog bloga Sparks of Beauty. Želela sam neku jednostavnu tortu, malu, povoljnu i, što je važno - bez margarina! Dobila sam prekrasnu osvežavajuću poslasticu, uopšte ne tako malu, a njena priprema nije iziskivala ni puno vremena ni napora. Više sam problema imala sa samim oblikovanjem, jer sam htela okruglu tortu a nisam je pravila u kalupu, pa je bilo teško zaustaviti ovaj debeo sloj fila da se ne slije sa strane. Ipak sam uspela, ali bih vam savetovala da je pravite u kalupu, a, ako ne, da patišpanj podelite na dva dela, tako da dobijete dve kore i na dva mesta rasporedite fil, jer mislim da bi torta tako bila stabilnija. Međutim, meni se ovakav izgled više dopada. 🍰


Recept sam pronašla u časopisu Lisa - Najbolje torte za svadbe 😄 iz 2012. godine. Originalni naziv torte je Ledena plazma.

Sastojci:

5 belanaca
5 kašika šećera
3 žumanceta
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
150 ml suncokretovog ulja
pola kesice praška za pecivo
250 ml prokuvanog mleka koje ste držali u frižideru

Fil:

400 g šlag krema + mleko
800 ml kisele pavlake
oko 150 g šećera u prahu
400 g mlevenog keksa
80 g čokolade



Priprema:

Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći mikserom. Kada to lepo umutite, isključite i odložite mikser. Varjačom umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakao i ulje. Lepo sjedinite sastojke i izlijte u kalup za pečenje. Ja sam koru pekla u tepsiji (prečnika 26 cm) obloženoj papirom za pečenje. Pekla sam je na 180 stepeni, otprilike, ali ne znam koliko dugo. Kada vidite da je skoro gotova, najbolje je da čačkalicom proverite je li pečena iznutra. Vrlo se lepo ispekla i fino narasla. Još toplu koru prelijte hladnim mlekom.
Za fil umutite 200 g šlaga sa manje mleka, ja sam, otprilike, stavila 200 ml mleka. Gledajte da se lepo umuti, ali da bude čvršći. Posebno umutite pavlaku sa šećerom u prahu (dodajte još šećera ako želite, meni je bilo dovoljno oko 150 g), pa je zatim sjedinite sa umućenim šlagom. Varjačom umutite u tu smesu mleveni keks. Dobijenim filom premažite koru.
Umutite 200 g šlaga sa mlekom i premažite tortu. Odozgo je pospite rendanom čokoladom (ja sam uzela Cipiripi čokoladu i jako je interesantno ispalo, jer je čokolada crno-bela). Dobro ohladite tortu pre služenja, jer treba lepo da se stegne, a i mnogo je ukusnija kada je ledena. U njoj nema margarina, pa nema šta da je stegne, zato je bitno da je služite hladnu.



Možda se ne čini tako, ali torta je vrlo izdašna! Kora podseća na koh, čokoladni koh :), jer je natopljena mlekom, a fil je jako ukusan i kremast. Nisam se nadala da će torta biti ovoliko ukusna!  


Ukoliko rešite da je napravite, javite mi utiske. Sigurna sam da će vam se dopasti! 😊


Do narednog recepta,

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар